Utánpótlás versenyek a női tornában

A magyar tornasport legnagyobb létszámú versenyei az utánpótlás körében zajlanak, ahol több egyesület és több csapat áll a szerekhez, mint a junior vagy felnőtt korosztályokban. Ennek oka résben, hogy a gyerekek fejlesztését sok korcsoportban valósítják meg a sportágban, hiszen egy évnyi különbség is sokat jelent a gyerekek testi és pszichés fejlődése során.

A legkisebbek a Zsebibaba bajnokságban versenyeznek, ami 2 fordulós, az őszi forduló még hátravan. A Zsebibaba bajnokságból kétfelé ágazik az út: az „amatőr” II. osztályú és az „elit” I. osztályú tornasportba. A Veszprémi Torna Club az utánpótlás nevelésben az „elit” tornát célozta meg, de mivel a gyerekek érése nem azonos ütemű, van, amikor egy II. osztályú verseny is hasznos megmérettetést jelent egy sportoló életében.

Így indította az egyesület 2019. október 5-én Schreyer Virág Vivien serdülő korú versenyzőt a serdülők II. osztályú egyéni versenyében, hogy tapasztalatot és önbizalmat szerezzen, ami az I. osztályba kerüléséhez nélkülözhetetlen. A szereplés jól sikerült, Virág minden gyakorlatát szépen bemutatta, és az összetett versenyben a 13. helyen végzett a 70 fős mezőnyben. Mivel nem a nehezebb, többet érő ugrását mutatta be elsőként, annak pontszáma nem számított bele az összetett eredményébe, így a 4. hely helyett a 13. lett ezen a szeren. Ez 4 helynyi veszteséget jelentett számára az összetett versenyben is. Legjobban a gerenda sikerült, ahol 12,05 ponttal a 6. helyen végzett.


Október 13-án az I. osztályban a gyerek haladó korcsoportos lányoknak drukkolhattak, akik a 4 fordulós éves csapatbajnokság 3. fordulóján indultak. A csapat tagjai: Garai Zara Zoé, Tamás Liza, Kugler Hanna, Kutasi Hanna Léna.


A bajnokság két tavaszi fordulóján még előírt gyakorlatokkal versenyeztek a csapatok, az őszi forduló azonban komoly változást hozott, hiszen ez az első verseny a kis tornászok számára, ahol a FIG nemzetközi mércéjének szabályai szerinti pontozásban részesültek. Ez azt is jelenti, hogy a FIG szerenkénti minimum követelményeit is teljesíteniük kell, például legalább 7 elemet kell bemutatniuk egy szeren, persze az ugrást kivéve. Ez nagy feladat még akkor is, ha egy tornász palánta fejlődése töretlenül halad a kezdetektől fogva, ami a veszprémi lányoknál nem így történt. Haladnak a követelmények felé, de még nincs meg minden.

Így a versenyen a feladat a tisztes helytállás volt és a csapatok versenyében a tavasszal megszerzett 7. hely megtartása, ami sikerült is. A csapat legjobbja Kutasi Hanna volt, aki 34,4 pontot szerzett egyéni összetettben. Az utolsó forduló felé haladva további követelmények beépítésén dolgozik a csapat és az edzők is, akik Árkovits Krisztina, Satnya Balai Zsanett, Puskás Csabáné és Szokoly Réka.

A Veszprémi Torna Club 50 éves jubileumot ünnepel idén, melynek kapcsán december 9-14-éig nagyszabású rendezvény sorozatra kerül sor. A programok közt lesznek nyílt edzések, Veszprémi torna emlékséta, 50 éves jubileumi tornász találkozó és születésnapi party. Az egyesület 50 éves fennállása alatt 10 ezernél is több gyermek fordult meg az edzéseken. Valószínűleg a Veszprém és környéki családok nagy részének volt személyes kapcsolata már az egyesülettel, ezért szeretettel várnak mindenkit a meghirdetésre kerülő programokon!

Telefonszám: +36 88 443 354
E-mail: vtc@invitel.hu
Wartha Vince utca 3.
8200 Veszprém